God linssoppa

Idag blir det recept på en härlig soppa vi ofta åt i mitt barndomshem. Vi var en ganska stor familj och soppor och matiga grytor med egenodlade grönsaker och rotfrukter var vanligt på matbordet. Jag har inte möjlighet att odla själv men nu är det högsäsong för potatis, morötter, lök osv och då passar även jag på att laga mat som passar säsongen – och vädret.

Jag har fått ändra lite i receptet då min flicka är väldigt allergisk mot selleri. Men för er som tål det skriver jag in även det – ger väldigt fin smak på i stort sett alla grytor med grönsaker i. Det som är inom parantes är ursprungsreceptet.

Ingredienser:

 • knappt 2 l vatten
 • (2 buljongtärningar – 1 grönsak + 1 höns) Jag valde att bara ha i lite Bongs kalvfond – det blev också gott.
 • 200-250 gr linser, röda eller gröna – båda går lika bra
 • 1 lök – jag tar nästan alltid två schalottenlök istället.
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/2 purjolök
 • 3 medelestora potatis
 • (lite rotselleri)
 • 3-4 morötter
 • 200 g rökt skinka eller fläsk – kan uteslutas om man vill ha en vegetarisk rätt.
 • salt
 • 7 vitpepparkorn
 • 1 lagerblad
 • olja

Dela potatis och morötter i medelstora bitar. Skär det skinka/fläsk i halvstora tärningar.

Finhacka de olika löksorterna och mjuka upp i olja. Spara lite av purjolöken till slutet och lägg några minuter innan soppan är helt klar.

Häll i vatten, ev buljong, potatis, morötter, ev selleri, linser, det valda köttet, vitpeppar, lagerblad och lite salt.

Låt soppan koka ihop utan lock (koka försiktigt) en god stund – smaka av med kryddor. Lägg i lite purjolök precis i slutet.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Äggfritt, Mat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s