Supergod sockerkaka

Tja, man dräller ju inte runt på stranden precis på eftermiddagarna efter jobbet, så det blir några recept till innan bloggen tar sommarlov.


Idag blev det en sockerkaka jag aldrig gjort tidigare. Hittade det hos Schär. Resultatet blev så gott!!

Trots att jag bakat tårtor, kakor, praliner, kanelbullar, surdegsbröd osv har jag aldrig fått till en bra sockerkaka:-) Men nu så, det är bara att njuta.

Sätt ugnen på 175 grader

 • 125 g mjölkfritt margarin
 • 2 1/2 dl socker
 • 4 ägg (uppdelade i äggulor och äggvitor)
 • 3 dl naturligt glutenfri mix (Jag använde Schärs Mix C, men ta den mix som du har hemma)
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2 1/2 tsk bakpulver
 • 1,25 dl havredryck eller den som du tål, t ex risdryck.

Börja med att smörja en springform och mjöla den med lite mjölmix.

Vispa först enbart det mjölkfria margarinet pösigt. Tillsätt sedan hälften av sockret (1,25 dl). Vispa några minuter med krokarna till elvispen.

Blanda i äggulor, mjölmixen, vaniljsocker, bakpulver och havredryck. Vispa till en slät smet.

Vispa äggvitorna och resterande mängd socker (1,25 dl) till ett fast skum. Vänd försiktigt ner i smeten.

Bred ut i den smörade formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Jag la på folie när det var en kvart kvar. Känn med sticka att den är klar – ska kännas torr.

Annons

6 tankar på “Supergod sockerkaka

 1. Tack för att du delar med dig! Jag har kämpat mycket med just sockerkakor. Är denna bra i konsistensen också? Alltså, fastnar den inte överallt i munnen som ett klet som glutenfria sockerkakor brukar göra? Jag har inhandlat det rätta mjölet för att alla förutsättningar ska finnas för att lyckas : ) Och tack igen för alla fina recept som du delar med dig av! Dina blogg har varit min räddning det senaste halvåret sedan vi började med glutenfri kost till barnen.
  / Åsa

  • Konsistensen är kanon. Det går verkligen inte att känna skillnad på denna och en vanlig sockerkaka. Gjorde den själv idag igen då vi skulle till havet och må gott. Inget smul, inget klet – bara god:-) Och vad roligt att min sida har hjälpt till i livet – det blir jag glad över. Trevlig sommar!

 2. Nu är sockerkakan bakad. Vilken kanonkaka! Jag bakade den som ”Gula faran” (Mixwells kokosrutor” eftersom jag längtat efter en riktigt bra sockerkaksbotten att lägga den goda krämen på. Lycklig! : )
  Jag fick med detsamma förtroende för Schär och har idag provat deras mördeg i form av småkakor som finns på deras hemsidan. Äntligen en mördegskaka som inte rinner ut!
  Nästa plan är att baka min favoritkaka med kaffeglasyr med Schärs sockerkaka med kakao i. Det bör funka eftersom kakan är så pass stabil. Jag återkommer med det receptet ifall det funkar. Jag vill gärna dela med mig av mina bästa tips för jag har fått så många via din blogg.
  Mvh/ Åsa

  • Hej! Vad roligt att det blev så bra! Jag tycker själv att den blev kanon. Ska också testa mördegskakorna. Jag har lite recpet här på bloggen – finska pinnar bland annat och de är bra, men några andra tycker jag blivit sådär. Ska göra nytt försök nu med Schärs mix c. Berätta gärna hur det går med chokladkakan med glasyr:-) trevlig sommar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s