Sagolik Princesstårta utan gluten och mjölk

Lilltjejen fyller 6 år i morgon. Det firar vi med tårta. Hon har önskat sig en Princesstårta. Så nu har det pysslats i köket. Här är resultatet. Det blir även mitt bidrag till Månadens sötsak som har ett passande tema den här månaden – Sagolikt.

Ingredienser

Tårtbotten:

 • 4 ägg
 • 2 dl socker
 • 1 dl naturligt glutenfri mjölmix
 • 1 dl potatismjöl

Fyllning 1:

 • 2 burkar fruktpuré – valfri smak.
 • 2 tsk florsocker
 • 1 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten

Fyllning 2:

 • 3 äggulor
 • 3 dl havredryck eller den mjölkersättning du tål
 • 3 msk socker
 • 1 msk potatismjöl
 • 1 vaniljstång
 • 2 pktkylskåpskall kokosgrädde från Blue Dragon
 • 2 msk florsocker
 • lite citronsaft

Sockerpasta:

 • 1 ½ tsk gelatin + 2 msk kallt vatten
 • 15 gr kokosfett
 • ½ dl Dansukker Vit Sirap
 • 7 dl Dansukker Florsocker
 • + lite extra vatten om det behövs

Dekoration:

 • lite färdig marsipan (innehåller glukossirap – våra är mest för att piffa upp tårtan och kommer inte ätas. Är du väldigt känslig mot veteprotein – strunta i detta)
 • grön karamellfärg
 • + 3 färdigköpta rosor.

Tårtbotten:

Smörja och majsbröa en form med löstagbar kant. Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker mycket pösigt så att det nästan blir en äggkräm. Blanda mjölsorterna i en bunke. Vänd ner i äggsmeten. Blanda väl. Grädda kakan på falsen längst ner i knappt 40 minuter. Känn med sticka att den är torr.

Låt kakan svalna. Innan du ska använda den, dela den i tre jämntjocka delar.

Fyllning 1
Blanda puré och florsocker. Gör gelatinet enligt bruksanvisning och blanda i purén. Låt den stå kallt några timmar.

Fyllning 2
Dela vaniljstången på längst med, skrapa ur fröna, lägg i en gryta. Blanda äggulor, den mjölkersättning du valt, socker och potatismjöl. Vispa och sjud krämen tills den tjocknat. Låt den svalna

Vispa kokosgrädden genom att skarpa ur det tjocka och lite, lite av det tunna ur paketen. Blanda med florsocker och lite citronssaft för att få bra fluff på grädden. Vänd ner i vaniljkrämen och blanda. Ställ den kallt en stund.

Sockerpasta:
Häll vatten och gelatin i en kastrull och värm tills gelatinet är smält. Tillsätt kokosfettet och låt även detta smälta. Tillsätt sirapen. Låt svalna i 15 minuter. Sikta florsockret i en skål och häll den avsvalnade vätskan över. Knåda tills det är en slät massa. Lägg massan i en plastpåse så att den inte torkar. Jag kommer att ha lite extra vätska i nästa gång. Kavla ut till en tunn platta när du ska använda den. Lägg den som ett lock över den färdigmonterade tårtan.

Dekoration:
Idag passade det bra att sätta födelsedagsbarnet att skapa dekorationer till sin egen tårta. Nöjd tjej skapade gröna sköna figurer.

Montering:
Dela tårtan i tre delar. Börja med fruktpurén. Ett fylligt lager. Lägg på lock och bred därefter ut gräddblandningen. Använd inte allt. Ska räcka till att täcka tårtan med också. Jag tycker det är bra om man fram till det här momentet kan förbereda lite så att smakerna från fyllningen får stå och bli saftiga i tårtan. Så fyll tårtan med med de två mellanlagren, lägg på översta locket. Täck tårtan och låt den stå kallt ett tag.

Bred nu det sista av vaniljkrämsblandningen över tårtan. Lägg på det utkavlade locket. Skär bort överflödig sockerpasta. Avsluta med att dekorera tårtan. För att få figurerna att fästa blandade jag lite florsocker med vatten till en tjock limliknande massa och duttade lite på varje figur så att de fäste bra.

Nu står den kallt i kylen med plast över sig och väntar på födelsedagsbarnet.

Annons

7 tankar på “Sagolik Princesstårta utan gluten och mjölk

 1. Pingback: Det var en gång... | Söta saker

 2. Denhär tårtan måste jag pröva, snart! Min lilla prinsessa fyller 1 år i oktober. Hon är allergisk mot vete, ägg och mjölk + en massa som vi inte har till pappers än. Tänkte pröva att göra den med NoEgg, men vet du hur man gör då det ska vara äggula i fyllning två? Kan man bara blanda i av NoEgg då också? Är ju fortfarnde så ny inom området. Vanlig mat är ju inga problem, det blir värre med tiden då det ska vara kakor o godsaker och bröd.

 3. Ja, jag vet hur det är. Vi har tur med äggen men stryker just nu väldigt mycket p g a korsallergi. Hur som helst. Jag tror jag att du kan använda marsan vaniljpulver (det som man ska koka – finns mjölkfritt) och ersätta äggulan med. Jag är osäker på mängden. För hela ägg vet jag att några som läser här på bloggen har sagt att de använder 1 msk/ägg. Kanske minska något. Men det skulle jag prova – men jag är osäker på utan ägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s