Mjölkfri ”gräddglass”

Resultatet av gårdagen experiment blev en sensation. Smakade gammeldags gräddglass. Och som jag saknat det! Innan jag insåg att bl a gräddglass låg bakom eviga smärtor i magen så kunde jag lätt smälla i mig ett halv pkt själv. Så denna glass kommer fylla ett personligt sött tomrum. Därför blir detta recept även mitt bidrag till Månadens Sötsak, vars tema denna månaden är Personligt.

Ingredienser:

  • 1-1 1/2 dl vispad kokosgrädde.
  • 2 dl Carlshamns luftiga visp
  • 2 ägg – uppdelat i 2 äggulor och 2 äggvitor
  • 2-4 msk florsocker
  • 2-3 tsk vaniljsocker (eller 1 vaniljstång och och lite mer florsocker)
  • ev frusna hallon

Börja med att vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Vispa därefter äggulorna med 2-3 msk florsocker till en gul kräm i en annan bunke.

Nu till gräddblandningen. Kokosgrädden hade jag över sedan våffeldagen och är en ungefärlig mängd. Så här gör jag den. Jag använder det feta ur kylskåpskall Blue Dragons kokosgrädde, blandar med lite florsocker och lite av ”kokosvattnet” i botten. Vispar till gräddkonstistens. Skulle tro att man kan ta  bara kokosgrädde till den här glassen men räkna då med 1-2 pkt Blue Dragon kokosgrädde och gör som ovan – ta lite mer florsocker i bara.

Carlshams luftiga visp vispade jag igår tillsammans med den redan klara kokosgrädden. Annars gör du gräddblandningarna var för sig och blanda samman i slutet. Båda behöver lite florsockerhjälp, så den totala mängden florsocker är väldigt flytande. Här får du prova och smaka dig fram. Vispa 2 dl Carlshamns luftiga visp och lite florsocker. Vispade upp till så fluffigt som det bara är möjligt. Vispa samman blandningarna så du har en riktigt fluffig ”gräddblandning”.

Jag vände ner äggula och äggvita och lite vaniljsocker (hade ingen vaniljstång hemma) i havre- och kokosgräddblandningen. Glassmeten kändes luftig och smakade mkt gott. Här får du smaka av.

Bredde ut den i en frystålig form. I halva formen rörde jag ner lite hackade frysta hallon.

Resultatet blev mycket över förväntan. En väldigt god glass. Ta fram ca 10 minuter innan du ska servera den så är den fullkomlig i konsistensen.

Annons

4 tankar på “Mjölkfri ”gräddglass”

  1. Pingback: Getting personal | Söta saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s