Mjuk chokladkaka

Ibland längtar man efter smaker man minns från barndomen. Detta är en sådan kaka, även om min mamma inte gjorde just den här. Denna chokladkaka har fyllig chokladsmak och är ganska saftig. Jag har hittat receptet i ”Sju sorters kakor”. Där heter den Farmors chokladkaka.

Sätt ugnen på 175 grader.

  • 1 dl kakao
  • 2 dl havredryck eller den mjölk/mjölkersättning du tål
  • 1 dl socker
  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 3 1/2 dl ljus mjölmix, t ex Sempers fina mix eller MixWells gluten- och laktosfria basmjöl.
  • 1 1/2 tsk bakpulver.

Smörj en och bröa en form. Du kan antingen ta en hålform eller en form med plan botten. Båda fungerar bra. Den blir lite snyggare med rund hålform så är den till kalas så använder jag det. Tänk på att använda mjölkfritt margarin och majs-ströbröd.

 Blanda kakao, den första sockermängden och den mjölkersättning du valt i en gryta. Koka upp. Låt svalna (jag ställer grytan i lite kallt vatten så går det snabbare).
Rör det mjölkfria margarinet och sockret poröst. Tillsätt ägg och vaniljsocker. Vispa samman.
Blanda mjölmixen med bakpulvret och vänd ner det i smeten växelvis med chokladblandningen. Jag tycker att när man använder glutenfria mjölmixer så måste man vispa smeten lite när allt är i. Det gör man inte med vetemjölssmeter.
Häll sedan smeten i formen. Grädda sedan i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Gott till kaffet, Mjuka kakor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s