Semlor utan gluten, mjölk och soja

Nu, nu är det äntligen dags för årets första semlor. Alltid lite av en höjdpunkt i familjen. Innan jag var så pass van att baka utan vanligt mjöl och grädde så var detta en av mina första utmaningar.

Själva bullen bakar jag väldigt ofta så även om det just idag resulterar i semlor så är bullreceptet mitt bidrag till Månadens Sötssak i utmaningen Klassiker på webben söta saker.


Bullen:

 • 100 g mjölkfritt margarin
 • 3 dl av den mjölkersättning du tål. Vi använder ren havredryck, men rismjölk, sojamjölk, och förstås vanlig mjölk om du tål det går också bra.
 • 2/3 msk husk
 • 50 g jäst
 • 1/2 tsk salt
 • 1 dl socker
 • 1 ägg (skulle tro att ägget går bra att utesluta)
 • 2 tsk malen kardemumma eller stötta kardemummakärnor
 • 1/2 tsk hjorthornssalt
 • ca 8 dl -1 liter ljus glutenfri mjölmix. Ta man naturligt glutenfri, måste man minska mängden. Tidigare använde jag MixWells ljusa gluten- och laktosfria mjölmxi men den innehåller vetestärkelse som vi ha fått ta bort ur kosten. Om man däremot klarar vetestärkelse rekommenderar jag den mixen – ger bra resultat.

Pensling: 1 ägg

Smält matfettet och häll i den mjölk/mjölkersättning du valt. Ljumma till knappt 37 grader (hellre lite svalare än för varmt)

Smula ner jästen i en degbunke. Jag använder en hushållsassistent, men det går att arbeta med vanlig degbunke förstås. Tillsätt lite av degspadet – blanda tills jästen löst sig. Blanda i resten av degspadet, husk, salt, socker, kardemumma och ägg. Blanda och låt stå i ca 10 minuter. Blanda i hjorthornssalt och den glutenfria mjölmixen efterhand. Här måste du prova dig fram beroende på den mix du valt. Degen ska kännas smidig, blank och  kladdig. (En glutenfri deg ska aldrig kännas stå slät och torr som en vetebaserad deg – då blir bullarna torra).

Låt degen jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på lätt glutenfritt mjölat bakbord och arbeta ytteligare.

Rulla till runda bullar. Jag brukar få ut ut mellan 15-20 beroende på hur stora jag vill ha dem.

Lägg dem på bakplåtspapper. Jäs väl.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7-9 minuter.

Lägg dem på galler och låt dem svalna lite.

Tips: Frys gärna de,  som du inte ska äta direkt,  innan de hunnit svalna helt. När du tinar dem får du en riktigt nybakad känsla.


Gräddblandning:

 • ca 1 1/2 dl fet kokosgrädde. jag använder Blue Dragons Coconut Cream. Hittar man inte den så har Allergimat en bra som går att beställa. Kara kokosgrädde. Den är väldigt bra!!
  Ta en sked och ta ut den lite fastare kokosmassan, ta även lite av den tunna kokosmjölken som brukar sjunkit ner i botten. Se nedan hur du gör.
 • 1 pkt luftig visp – både GoGreen Visp och Carlshamns luftiga visp fungerar bra. (Vet inte ppm-värdet på GoGreen, men luftig visp mäter under 100 ppm, och går som låg-gluten. Båda innehåller sojalecitin, vilket mina barn klarar av, men det är också något man får prova sig fram. Är man osäker – kör kokosgrädde rakt av)
 • 3/4 dl florsocker
 • ev lite citronsaft

Vispa de olika gräddsorterna var för sig. Kokosgrädde behöver ca 1/2 dl florsocker och eventuellt några stänk citronsaft för att få fluff i sig. Elvisp krävs. (Tål du inte ren havre så tar du bara mer av kokosgrädde och ha enbart det istället – fungerar bra det också)

Vispa sedan den havrebaserade vispen. Tillsätt även här lite florsocker – både för smak och konsistens. Vispa luftigt. Blanda sedan samman gräddsorterna – smaken blir så otroligt god så även om det är lite pyssel så är det värt det. Det går givetvis att bra att ta endats en av gräddsorterna – det blir också gott, men tillsammans är det superbt:-)

Fyllning: 
(räcker till 4 semlor – öka om du gör fler)

 • Inkråm från bullen
 • 75-100 g riven mandelmassa. (ICA:s var den enda som jag hittade som inte innehöll glukossirap. Den innehåller mandel, socker, vatten och konserveringsmedel
 • en skvätt iMat eller den gräddersättning du tål. Även kokosgrädde går bra.

Skär av toppen på bullen. Gröp ur de bullar du ska ha till semlor. Ett ganska ordentligt hål ska det vara i bullen.

Blanda sedan inkråmet, den rivna mandelmassan och lite av den gräddersättning du valt, till en halvkletig smet. Jag gillar när den inte är för fast i konsistensen.

Nu är det bara att montera semlorna. Fyll bullarna med mandelmassesmeten. Klick på grädden, lägg på lock och pudra över lite florsocker.

Mums!!

Annons

24 tankar på “Semlor utan gluten, mjölk och soja

 1. Mmmm…måste prova ditt recept. Jag bor i Boston, US, där det INTE finns några semlor. Speciellt inte några glutenfria. Ser så goda ut!

  Jag bloggar om gluten-free cooking här i US och håller kurser i glutenfri matlagning. Folk är som galna i svenska bakverk och recept. Allt Svenskt är hot just nu, efter Stig Larsson böckerna och filmerna.

  Hälsningar,
  Anna

   • Hej Annika,
    Självklart tipsar jag om var jag hittat receptett. Men jag är nyfiken på ditt recept. Semlor är ju oftats vanlig bulldeg, och jag ett jättebra gf recept som jag anväder till mina bullar och längder. Men jag tillsätter aldrig hjortronsalt. Varför gör du det?

    Tack.
    Anna

   • Hej!
    Jag tillsätter hjorthornssalt för att få lite extra ”pös” på bullen. Kan uteslutas. Och jag tycker bara det är roligt om receptet kan inspirera! Din sida var väldigt inspirerande och jag kommer lägga dig i länklistan för jag har en del som söker från utlandet och då kan ju din sida vara ett mycket bra alternativ.

    /Annika

   • Hej Annika,

    Äntligen var det daggs att baka semlor. Vart inspirerad av ditt recept med hjorthornsalt. Men jag hittade inget i skåpet. Så jag fick baka enligt mitt gamla vanliga recept. Får se till att köpa det nästa gång jag kommer till Sverige. Bullarna vart i alla fall väldigt goda. Så jag åt två…eller var det tre. Det var så länge sedan jag åt semlor.
    Jag har lagt till dig i min länklista, för på det här hållet har jag en hel del svenskar vänner som gillar svenska bloggar. Kul!
    Hälsningar,
    Anna

  • Grädden står bland asiatiska matvaroro. Det är den vanliga coconut cream. Alltså inte milk. Sedan laborerar man med den. Allergimat har en mer riktad kokosgrädde som går att vispa, men jag orkar inte åka till Upplands Väsby för att köpa och jag tycker att det fungerar bra att använda den vanliga som finns i större matbutiker. Lycka till!!

 2. Pingback: Tidlösa klassiker | Söta saker

 3. Hittade hit via Söta saker, vad bra att du var med och bakade där! Jag är själv mjölk, gluten, havre och ägg-allergiker och ska nu hugga in bland dina recept! Ha en fin dag! 🙂

 4. Bakade dina bullar igår och har redan smällt i mig ett par stycken 🙂 Men jag kan ju aldrig följa ett recept helt och hållet måste göra något som jag tror blir bättre, jag tål ju mjölk så jag hade i en burk kesella, det står ju i recept på lussekatter. Men tog först lite för lite totalvätska så jag fick skvätta i lite efterhand och istället för att strö lite mjöl över degen när det skulle jäsa så hällde jag en dl ljummet vatten i bunken. Öste degen i en spritspåse och tryckte ut en klick som jag sedan med blöt hand slätade till. Dom såg minst lika fina ut som dina och smakade gott. Nog en bra ide med hjortronsalt. Hälsningar Kersti

  • Det är ju bara att köra och göra:-) Just dessa brukar jag försöka hålla lite okladdiga, då barnen brukar vara med och rulla dem. Annars tycker jag precis som du att syrad produkt i vetebullsdeg är väldigt gångbart. Men du vilket bra tips med spritspåsen!! För det är ju både en och två glutenfria recept som är ganska kladdiga att hantera. Ha det gott!/Annika

 5. Jag åt själv mjölkprotein och glutenfritt för ett tag sen (äter bara glutenfritt nu) och mailade då Carlshamn och frågade om deras ”grädde” var gjord på ren havre. Svaret jag fick då var att den inte var det. Det kan såklart vara ändrat sen dess och du verkar ha bra koll på saken! Men om du inte kollat upp det borde du kanske göra det. Din blogg kommer jag besöka fler gånger!

  • Jag ska dubbelkolla!! Kn ju fått fel budskap. Vi använder helst Go Green. Jag försöker avar noga med att skriva att när det gäller den havre (som mina barn tål), så kan det vara så att man inte tål den om man har glutenintolerans eller kraftig veteallergi. Min barn har veteallergi, men inte den kraftiga sorten. Sist jag hade kontakt med Carlshamn så gav de andra besked, men eftersom vi använder den så sällan kan det ju har ändrats. Vi använder i möjligaste mån Oatlys produkter som markandsför sig som ren. Tack för din uppmärksamhet!!

  • Nu har jag kollat upp och deras grädde har under 100 ppm, dvs det går som låg-gluten och inte helt glutenfritt. Samma förutsättningar som med Oatlys produkter. Jag råder alla som är tveksamma till havreprodukterna att använda saker som de tål. Tack i alla fall för att du uppmärksammade mig!!/Annika

   • Varsågod! Det är bara roligt att tipsa och råda (och ibland varna) andra i liknande situationer:)

 6. Tusen tack för inspirationen med detta receptet!!
  Här hemma tåls ju inte ägget heller så jag bytte ut ägget mot 1 msk marsanpulver (Ekströms kokbara varianten som är utan mjölk osv så klart) samt penslade med rismjölk istället för ägg.
  Fyllningen gjorde jag av marsankräm blandad med inkråmet samt lite kokoskräm.
  Har inte hittat någon färdig kokoskräm i affärerna så jag tog vanlig kokosmjölk. Låter man bli att skaka den har man ju en ganska tjock krämig massa i det övre skiktet. Vispades med florsocker, betedde sig inte ett dugg som grädde men smakade jättegott! 🙂
  Återigen, tusen tack!! Nu skall vi frossa i semlor! ❤

  • Låter som om du fick till det ändå. Kokosgrädden är det många som funderar kring. Jag använder ett märke som heter Blue Dragon. Står bland de asiatiska sakerna. Den finns både som milk och cream. Jag har precis som du provat med kokosmjölkens feta del. Det blir gott men mycket svårare att hantera. Om man inte får tag på den så är ett tips att beställa hos Allergimat i Upplands Väsby. http://allergimat.com/produkt.asp?id=314.
   Kul att de blev bra ändå. Jag tror att på den här bullen kan man t o m testa att helt utesluta ägget. Ha det fint! Såg din kommentar på den andra bloggen – tack för omtanke!! Annika

 7. Ja, de blev verkligen jättebra.
  Han åt och njöt men sen sa han att det nog kunde vara godare med bara äpplemos i så grädd-”problemet” kanske faller av sig självt! 🙂 Och bullen i sig var ju jättegod som den är med! 🙂
  Den grädden Du länkade till har jag sett på allergihyllan i nån större mataffär. Dock innehåller den E 410 och E 412, vilka är baserade på ärt/bajväxter och som sonen har börjat reagera på så de undviker vi.
  Blue Dragon’s skall jag däremot absolut kolla noggrannare efter!! Tack för tipset! 🙂
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s