Oscar II:s tårta

Idag har vi födelsedagsbarn i familjen. Maken fyller år. I vår familj får man önska sig den tårtan man vill ha på sin födelsedag. Denna är mannens favorit. Tårtan ser inte så mycket ut för världen, men är väldigt god.

Sätt ugnen på 200 grader

Tårtbotten

  • 1 1/2 dl skållad, skalad och malen mandel
  • 1 1/2 dl socker
  • 4 äggvitor (spara äggulorna till äggkrämen)

Markera 2 bottnar, ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Smörj med med mjölkfritt margarin och mjöla dem med Sempers finmix eller annan gluten- och mjölkfri mjölmix . Lägg dem på plåtar.

Skålla och skala mandeln. Blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner äggvitorna i mandelsockret. Bred ut smeten på de markerade bakplåtspapperna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Lossa bottnarna och låt dem svalna.

Nougaten

  • 3/4 dl socker
  • 20 hackade sötmandlar

Börja med att smörja eller olja en plåt. Tänk på att det ska vara mjölkfritt margarin eller olja.
Smält sockret med mandeln till nougaten i stekpanna. Rör hela tiden försiktigt.

När massan smält och blivit fint brun, häll upp på den smorda plåten. Låt den svalna. Bryt den sedan i små bitar, eller om du vill ha mer finkross – krossa den i mortel. Jag gillar att överraskas av de lite grova bitarna, så jag mortlar den inte alltid. Det är en smaksak.

Äggkräm

  • 4 äggulor
  • 2 dl av den gräddersättning du tål. Vi kör iMat, men risgrädde, sojagrädde eller om du tål mjölkprotein, laktosfrigrädde fungerar lika bra.
  • 1 dl socker
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • (ev kokande vatten – behövs endast om smeten skär sig. Jag brukar bara ha de i beredskap, aldrig behövt det)

Det är bra om alla ingredienser har ungefär samma temperatur när du börjar.
Blanda äggulor, den valda gräddersättningen, socker och det mjökfria margarinet i en tjockbottand kastrull. Låt massan sjuda under konstant försiktig vispning på medeltemperatur tills den tjocknat. (Om smeten skär sig, tillsätt lite kokande vatten.)
Låt den svalna.

 Blanda i den fint delade eller krossade nougaten i avsvalnade äggsmeten.

Montera nu genom att fördela ägg- och nougatsmeten på bottnarna. Bred hälften av krämen på den ena tårtbottnen, lägg på den andra och bred på resten av krämen ovanpå.

Tårtan blir nästan godast om den förbereds en dag i förväg och serveras kall.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Desserter, Tårtor och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s