Hjortrullader i fyllig viltsås

Idag lagade vi bland det godaste jag ätit – någonsin. Vi utgick från ett recept av Per Morberg, men han gjorde oxrullader

 • 1000 g hjortstek
 • fransk senap av bra kvalitet
 • 1 stor morot
 • 3 charlottenlök
 • 50-75 g cornichoner (små inlagda salta gurkor)
 • 1 pkt bacon
 • persilja
 • 1 dl rödvin
 • 1 1/2 msk Bongs kavlvfond
 • 9 dl vatten
 • 2 msk tomatpuré
 • 50 g torkad svamp. Jag hade svart trumpetsvamp men trattkantareller eller Karl-Johan svamp fungerar också bra.
 • 250 ml  oatly iMat, eller den grädde/gräddersättning du tål.
 • 1 msk svart vinbärsgelé.

Putsa köttet från senor. Skär därefter köttet i skivor (ca 5-7 mm tjock). Längs med steken. Banka sedan ut köttet till tunna skivor. Jag har ingen kötthammare så jag använder baksidan av min kockkniv det tar lite tid men det är det värt.

Skär baconskivorna i två halvor, skär moroten i tunna stavar med samma bredd som köttskivorna, skär löken i halvor och skiva sedan halvorna tunt, skär gurkorna på mitten till två halvor i längdriktningen.

Nu är det dags att montera Rulladerna. Bred lite fransk senap på varje skiva , peppra skivorna  svartpeppar från kvarn och strö på lite havssalt. Lägg på en skiva bacon, lägg sedan en morotsstav, en gurkhalva lite lök och en kvist persilja ca en cm från nedre kanten på köttskivan. Rulla ihop skivan och ”sy ihop” den med hjälp av ett grillspett.

Lägg en rejäl klick matfett i botten på stekgrytan och vänta till det slutat fräsa. Bryn sedan rulladerna 2-3 åt gången till de fått fin färg runt om. lägg de brynta rulladerna på en tallrik till alla rullader är färdigbrynta.

Lägg nu alla rullader, det som blivit av morötter, lök och gurka i grytan. Häll på vatten, fond och vin. Klicka i tomatpurén. Låt grytan koka upp. Lägg sedan på lock och låt allt bräsera under lock i 45-60 minuter.  Passa under tiden på att lägg den torkade svampen i vatten så att den sväller.

När rulladerna är klara, ta ur dem ur grytan och ta bort grillspetten. Lägg dem att vila under folie. Lägg i svampen i vätskan. Reducera nu vätskan till en 1/3 återstår. Det gör du genom att låta den koka utan lock.

Ta ur morötter, svamp och lök med en hålsslev. Lägg i en skål. Häll nu i havregrädden och smaka av med lite svart vinbärsgelé.

Lägg tillbaka hjortrulladerna och svampen i såsen. Låt allt bli varmt.

Servera med potatismos eller pressad potatis.

Annons

1 tanke på “Hjortrullader i fyllig viltsås

 1. Pingback: Nyårsmeny förbereds | Bak & Mat för alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s