Fingerkakor utan vete, gluten och mjölk.

För några veckor sedan gjorde jag på dotterns uppmaning ”fingrar”. Hon skulle på kalas. Och några skulle säkert velat haft receptet tidigare men jag har inte hunnit blogga som jag velat. Så bättre sent än aldrig. Kakorna är inspirerade av finska pinnar – men är utan mandel.

spökiga fingrar

Sätt ugnen på 175 grader.

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 5 dl ljus gluten- och mjölkfri mix.
  • 80-100 g mycket fint hackad eller ”mald” havrecrunch från Finax. Ersätter mandel på ett bra vis.
  • 3 droppar bittermandelarom.
  • 5 msk strösocker
  • 2 äggulor

Naglar: en liten bit av degen färgas röd med karamellfärg

Börja med att mala crunchen (påminner om start och saluförs av Finax) i en matberedare.. Blanda mjölmix, socker, den malda crunchen och några droppar bittermandelarom. Rör om. Dela det mjölkfria margarinet i stavar eller mindre bitar. Klicka i bunken. Ta en träsked eller trägaffel och “hacka” in mjölet. Avsluta med att arbeta med fingrarna. Ta och arbeta i äggulorna. Låt degen vila minst 30 minuter minuter. Ta ca en msk av degen och färga med med rödfärg – arbeta in i degen noga.

Jag bryter loss deg bitar direkt ur bunken och forma till smala fingerliknande längder. Gör markering för naglar och gör ”fingermönster” med en vass kniv. Alltså där fingrarna böjer sig. Forma röda naglar genom att ta lite av den röda färgen och gör naglar som du trycker till på kakorna.

Grädda 12-14 minuter mitt i ugnen.

Kakorna blev väldigt uppskattade.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Gott till kaffet, Småkakor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s