Fingerkakor utan vete, gluten och mjölk.

För några veckor sedan gjorde jag på dotterns uppmaning ”fingrar”. Hon skulle på kalas. Och några skulle säkert velat haft receptet tidigare men jag har inte hunnit blogga som jag velat. Så bättre sent än aldrig. Kakorna är inspirerade av finska pinnar – men är utan mandel.

spökiga fingrar

Sätt ugnen på 175 grader.

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 5 dl ljus gluten- och mjölkfri mix.
  • 80-100 g mycket fint hackad eller ”mald” havrecrunch från Finax. Ersätter mandel på ett bra vis.
  • 3 droppar bittermandelarom.
  • 5 msk strösocker
  • 2 äggulor

Naglar: en liten bit av degen färgas röd med karamellfärg

Börja med att mala crunchen (påminner om start och saluförs av Finax) i en matberedare.. Blanda mjölmix, socker, den malda crunchen och några droppar bittermandelarom. Rör om. Dela det mjölkfria margarinet i stavar eller mindre bitar. Klicka i bunken. Ta en träsked eller trägaffel och “hacka” in mjölet. Avsluta med att arbeta med fingrarna. Ta och arbeta i äggulorna. Låt degen vila minst 30 minuter minuter. Ta ca en msk av degen och färga med med rödfärg – arbeta in i degen noga.

Jag bryter loss deg bitar direkt ur bunken och forma till smala fingerliknande längder. Gör markering för naglar och gör ”fingermönster” med en vass kniv. Alltså där fingrarna böjer sig. Forma röda naglar genom att ta lite av den röda färgen och gör naglar som du trycker till på kakorna.

Grädda 12-14 minuter mitt i ugnen.

Kakorna blev väldigt uppskattade.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s