Ingen hälsoblogg

DSC_2728Ett kort nedslag på bloggen mitt i sportovstider.

Jag får allt oftare väldigt många idéer och synpunkter på varför vi har de allergier vi har. Jag vet att alla har sin bakgrund och jag är glad för alla som hittar sin lösning.

Vi har hittat våra lösningar och barnen mår nu bra. Helt pigga och belåtna. Till skillnad från när de får i sig t ex minsta spår av mjölk och vete. Därför går t ex smör bort, även om det för alla er som tål smör är ett bättre alternativ. Jag skulle heller aldrig våga göra Ghee-smör då känsligheten är för hög.

När vi fick bort vetet blev sonen frisk. Dotterns korsallergier kommer från pollen. Och hennes extrema och väldigt tidigt utvecklade pollen misstänker man beror på en kombination av arv och att jag fick livmoderinflammation när hon fötts, hon fick därför via amningsmjölken i sig väldigt mkt antibiotika, som helt slog ut hennes mage och hennes tarmflora och björken blommade hysteriskt. (Och jag tror att väldigt mycket av hennes liv nu är en konsekvens av just antibiotikan via amningen i. Hade samma resa med med sonen med en kraftig livmoderinflammation efter förlossningen – men han är född på hösten så utsattheten var lägre. Och för er som undrar – alla gav rådet att amma trots antibiotika i stora mängder. Det är något jag ångrar idag.)

Så som redan 2-årig flicka hade S en kraftig pollenallergi. Nu i lite äldre åldrar har hon utvecklat korsallergier, dvs hennes proteinallergi mot växter förväxlar t ex sesam för björk. Hon har höga antikroppar mot mkt.

Så alla ni som i all välmening vill ge goda råd, som ifrågasätter mitt användande av det mjölkfria margarinet, mitt användande av majsmjöl, eller som på riktigt tror att jag nog ändå kan ge S nötter och frön osv. Vi är fel träff för detta. Varje val för oss är noga avvägt. Alla ingredienser har en anledning – oavsett vad olika dieter hänvisar till. Vi använder t ex kokos måttligt då hon i antikroppstesten bygger även mot kokos. Så kokosgrädde då och då är max. (Det är ett återkommande råd från många att vi ska ha kokosfett istället för mjölkfritt margarin – därför tar jag det som exempel).

Nu efter ex antal år har vi en välfungerande familj, som matmässigt lever gott, alltid på lagad god mat, ingen läsk, ingen godis osv och jag blir nästan lite trött på råd som vill att jag åtminstone för barnen ska tänka mig för när jag använder vissa saker.

Det här är tänkt som en inspirationssida, och man använder recepten utifrån sitt eget förstånd och huvud.

Så ha ett trevligt sportlov och låt er inspireras, kommentera gärna recepten
och använd ingredienser som passar er:-).

/bloggerskan

 

Annons

12 tankar på “Ingen hälsoblogg

 1. Hej, jag har läst bloggen väldigt länge men aldrig kommenterar. Tänkte nu att du kanske behövde lite vänliga ord. Jag har tagit dina recept som ren inspiration och gjort om recepten när jag själv velat, bytt saker mot sånt som jag tål. Ibland Mjölkfritt mot laktosfritt eftersom att jag tål mjölkprotein. Jag hittade denna sida eftersom jag sökte på glutenfritt då jag har hudceliaki. Jag tycker din blogg är jättebra. Hoppas du inte låter dig nedslås av de dumma, det är bara de dumma som syns och hörs, men vi andra finns här vi med och vi är nog desto fler. Så fortsätt blogga!

  • Tack för de peppande orden! Folk är väl inte dumma – men obetänksamma. Och en del är så inne i sin diet att de inte tänket på hur de skriver eller kanske rent av försöker skuldbelägga. Oftast kastar jag den typen av kommentarer i skräpposten eller godkänner helt enkelt inte kommentarerna då jag vill ha inspiration på bloggen. Däremot är det alltid kul att höra att man just använder recepten efter eget huvud och tar sånt man själv tål.

 2. Hej Annika!
  Jag har din blogg att tacka för så mycket!!!
  Den gav mig hopp i min förtvivlan vid jultid för två år sen. Vad ska man ge till ett barn som plötsligt har visat sig ha flera stora allergier? Gamla receptboken kunde jag direkt ställa undan, mat kan man ju alltid trixa sig fram till men sen…. Vad gör man åt alla godsakerna, hur skapar man glädje runt fikabordet när allt du ser i affären skriker -”Nej, Nej, nej – mej är du allergisk mot!!!
  Jo, man hittar din blogg! Jag hittade Lussekatter som gjorde att jag grät av lättnad. Det gav mig hopp, det går att få till något gott – det är bara jag som måste lära mig att tänka om…. :-)))
  Vilken underbar känsla jag fick och jag är så glad och tacksam att du lyckades förmedla detta till mig. Jag hoppas du vet detta, och om du hade glömt, så fick du nu en påminnelse till ditt hjärta!
  😉
  Kram!

 3. Jag tror att vi är många många fler som är så oerhört tacksam att du orkar dela med dig av dina recept!!! Önskar att du vill fortsätta med det!!!
  Hittade din blog å dina recept när livet kändes som mest orättvist. Det gav mig sån kick å så mycket ny livsenergi, fick ett nytt liv kan man säga =)
  Jag vill fortsättningsvis så gärna prova dina recept å läsa dina rader. Jag byter ut å lägger till det jag tål. Dina resept inspirerar mig att plocka ut det goda i livet. Du fick mig att tänka om.
  Ibland misslyckas jag fullständigt med det jag bakar, tar nya tag, läser reseptet igen, läser andras receptbloggar, byter ut, blandar i nåt annat å plötsligt en dag så säger det KLICK =)
  Instämmer med Camilla, det är bara dem dumma som hörs å syns. Vi andra får gå samman å skrika lite högre vår tacksamhet att du finns så du orkar dela med dig av resepten å erfarenheterna!!!
  StyrkeKram

 4. Men oj Annika så tråkigt att du fått såna kommentarer! Man får väl hoppas att det handlar om obetänksamhet. Många är nog så ”frälsta” på sin egen diet och sitt eget sätt att tänka att de blir lite väl fanatiska är jag rädd. Och det finns ju inte bara ett sätt att rädda världen, varken matmässigt, religiöst eller politiskt. Vi som bloggar gör det ju utifrån våra egna förutsättningar och egna behov, och för att vi vill dela med oss av tips och inspiration till andra. Sen får man utesluta och lägga till utifrån sina egna preferenser och ev allergier och intoleranser. Hoppas du skakar av dig och fortsätter blogga! Som lite pepping kan jag berätta att redaktören för Matnyttigt – som jag haft en del kontakt med – har utnämt dig till en av de bästa allergibloggarna! Sug åt dig!!! Kram!
  PS Du missar väl förresten inte min utlottning? DS

 5. Jag är oerhört tacksam att du trots allt ni fått gå igenom med alla allergier orka blogga, och hoppas att du ska orka och ha lust att fortsätta. Du har verkligen inspirerat till mycket gott, och som inte smakar alldeles för annorlunda än det ”vanliga” 😀 Tyvärr finns det väl alltid de som ifrågasätter och tror dom vet bäst..men du vet bäst till ditt och de dina.
  Ha ett fortsatt fint sportlov!
  Kram/ Annica

 6. Hej! Jag vill bara säga att jag använder din bloggar fort jag vill baka något! Jag som bakade mycket förr men tyckte att det var svårt att få till gluten och mjölkfria recept. Nu behöver jag inte fundera för det har ju du gjort! Tack! Nu bakar jag och min snart tre åring ofta och även han har blivet så mycket friskare när vi har konstaterat allergi och intolerans! tack ingen! Jessica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s