Gluten-vete och mjölkfria mördegskakor

Detta basrecept blir nog en ny favorit – passar bra nu när julbaket snart ska fixas. Dessa smakar citron men kan nog varieras hur mycket som helst. Och kakorna flöt inte ut någonting!
Receptet hittade jag på Schaers hemsida och är bakat med Schärs Mix C. Vet inte hur det blir med t ex Lailas gula – men borde fungera lika bra.

Ingredienser:

  • 250 g Schär Mix C
  • 125 g socker,
  • 125 g kallt mjölkfritt margarin
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • rivet citronskal

Sikta mjölet på arbetsytan och gör en grop i mitten. Tillsätt socker, ägg, margarin, rivet citronskal och vaniljsocker i gropen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg och forma den till en boll. Låt degbollen vila minst en timme i kylskåpet. Jag lät den vila över natten och degen blev kanonbra.

Sätt ugnen på 180 grader

Kavla ut degen tills den är ca 5 mm tjock. (tycker du att det är svårt eller att degen fastnar -kavla mellan 2 bakplåtspapper). Ta ut små kakor med kakmått och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten tills de har fått färg (efter ca 10 min.).

Jag gjorde lite olika former. Ska göra spökmun och ögon på dom som är lite halvmåneformade. Därför pudrade jag dem även med florsocker så att de blev vita.

Det vankas födelsedagskalas för 9-åringen i helgen och spöktema är beställt:-)

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Julbak, Småkakor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s